Friday, December 23, 2011

Syukur

Dengan limpah rahmat izin Allah berkat doa & hafalan tiap masa pendek untuk stdy,,, result tidak hampa aku melihat....berdebar jantung & rintihan tiap detik untuk pulang ke kuim bagaikan jatuh ke bumi...alhamdulillah..berkat menerima dugaan dengan sabar & redha kedua ibu bapa gembira mendengar keputusan result sem 3....sem 4 agak mencabar pemikiran semua pelajar kaunseling insyaAllah...dengan usaha kawan2 dpt menangani masalah akademik dengan lancar..muga2 ia di permudahkan....sudah lama....tidak ketemuan dengan kawan2 blog yang dikasihi..puas hati dan tenang....baru boleh bersua kembali...hampir dua bulan aku menyepi dalam blog.....sampay ketemuan lg ya kawan2...(semenjak layan cinta indon tiap masa....percakapan udah bertukar)..hekhekhek....semester ini blaja plu di titik beratkan bkn nya sekarang masa untuk melayan benda yang bukan2...........
  tidak lama lagi family aku mendapat orang baru dalam keluarga....ternyata impian abg ku tercapai...muga urusan dilancarkan...

Thursday, November 3, 2011

sejauh mana KeredhAan Kita


Ujian Allah iaitu suatu perkara yang telah ditentukan oleh Allah SWT kepada sesiapa saja yang selagi dinamakan manusia (terutama orang-orang yang beriman kepada Allah), maka dia tidak akan sunyi dari dikenakan ujian, cabaran dan rintangan dari Allah SWT. Dalam kehidupan seharian ini, ujian Allah ini bergantung sejauh mana kecintaan kita terhadap yang Maha Pencipta.
Ada orang di uji dengan penyakit, ada yang terpaksa memelihara anak-anak yang cacat, ada yang suami penagih dadah, isteri yang ditinggalkan kerana perempuan lain, panas baran yang menyiksa isteri, malah ujian rumahtangga ini yang paling common sekali. Ada yang masih keci sudah diuji, dimana ibu bapa meninggal dunia, dirogol keluarga sendiri, diseksa ibu tiri dan macam-macam lagi di luar sana.
Andai dirimu di uji dengan kesusahan hidup, tetapkan hatimu dan bersangka baiklah (husnu dzon) pada Allah SWT. Itu tandanya Allah rindu untuk mendengar luahan bicaramu. Allah amat suka mendengar bisikan-bisikan hati yang rindu kasih sayangNya.
Sedang dirimu di uji, Allah sebenarnya ingin memeliharamu dari sejuta keburukan. Ingatlah orang-orang yang dikasihi Allah SWT. Setiap kesusahan itu akan diakhiri dengan kebaikan dan kemuliaan. Maka hendaklah engkau lapangkan dadamu dan bersyukur penuh redha agar kebaikan dunia akhirat itu menjadi penghuni hatimu. Moga kedukaan itu berganti dengan ketenangan, redha dan ikhlas dalam setiap apa yang berlaku lantaran husno dzonnya engkau pada ALLAH SWT.
Ayat 2 Surah al-Ankabut, yang bermaksud,
"Adakah manusia itu mengira, bahwa Kami akan membiarkan sahaja mereka berkata: Kami telah beriman, sedangkan mereka belum diuji oleh Allah swt."
Suatu peristiwa bilamana Saad bin Abi Waqash bertanya kepada Nabi saw, "Ya Rasulullah, siapakah manusia yang paling teruk kena uji?"...Lalu jawab Rasulullah saw, "Yang paling teruk kena uji ialah para nabi dan para rasul, kemudiannya golongan yang mengikut para nabi selepas zaman nabi (tabiin) dan kemudiannya golongan selepas tabiin yang mengikut para tabiin."
Allah s.w.t. berfirman "Tiadalah terjadi sesuatu bencana itu melainkan dengan kehendak Allah, dan siapa yang percaya kepada Allah nescaya dipimpin Allah hatinya" (Surah At-Taghabun:11)
Allah s.w.t. berfirman "Orang-orang yang beriman itu akan menjadi tenteram hati mereka. Ingatlah dengan mengingati Allah itu hati akan menjadi tenteram" (Surah Ar-Rad:28)
Oleh itu dengan mengenal diri, seseorang akan tahu dimana kelemahan dan kelebihan yang ada pada dirinya. Dia juga akan tahu, bagaimana untuk memperbaiki dan meningkatkan mutu ibadahnya kepada Allah SWT. Nabi SAW pernah  berkata "Sampaikan sesuatu, walaupun hanya dengan satu ayat"

kerinduan

Alhamdulillah selesai sudah sem 3 dengan suka & duka..moga ilmu yang ku timba pada sem ni berkekalan.....setelah penat menatap & menghafal istilah teori kaunseling yang pasti ada paper killer ada paper mudah....begitu lah kesudahan paper...sekarang baru menjenguk kembali bolg kesayangan yang telah lama ditinggalkan...
JoM kOnGsI ilmu....hek2.....syg korang......

Sunday, August 7, 2011

gembira

alhamdulillah...cek nk blik kg dgn my dad..25.8.2011 moga ia makbulkan....amin...maaf tawan2 ak dh lama xtgk blog...busy la....pose..hek2....kang ni ak ade pkwe bru nma die rijal....hahaha...padam muka mad..nk tgk aku melawak sgt...die terkena blik...sok nk sahur awai..sok plu tdo awai la....cek dh penat la...pose ni :)...

Wednesday, July 27, 2011

seronok...

hai..tawan2

cek syok sgt dapat balik kampong...best r...balik seorg2...jum la...sape nk join cek blik utara...balik utara xde ag loghat selatan..hak2.....kelakor ja....
balik utara tangan n muka hitam la balik...adoi ai..hahahaha
ha...biasa la...nk balik kampong kena suka2...tapi cek sedih bila balik kampong duit kureng macuk la...urm........:(..bye....cek nk blik past zhor...jalan2 mc....

Tuesday, July 19, 2011

Ampunkan aku

Selamat Malam tawan2...
syukur alhamdulillah...shaye dh sembuh daripada gastrik yang teruk...guling2 atas tilam...sakit teramat sangat hanya Dia mengetahui..menangis tu xkisah la...teresak2..sakit....ingat mak lak di kampung...sedih ny...kalo ada mak ni...mesti mak bangun bawa g klinik...sayangny...senior shaye pantas bawa g kem terendak...pas diberi suntik tangan shaye lembam smpy kang ni...
tawan2...
patut kn shaye tolong tawan shaye yang bermasalah...shaye blaja utk jd kaunselor...xsalah kn...!shaye bukan nk rosak hubugn tp shaye cuma bntu ja...pulih yang keroh...shaye xde niat lain pon..shaye takut tawan shaye marah shayee...ikhlas nk tolong xmw gduh2....terpanjat gugurl...ampun shaye Noratiqah Abu Bakar...tawan bilik ...yang peyayang n ramah...shaye sayang kamu...shaye sedih sangat shaye terpaksa gtw hal sebenar pada kamu...shaye nk kamu baik balik dgn Muhamad Zahid Ismail....shaye bukan nk hancur hubungan korang...shaye cuma pesan jangan jadi ego yang tinggi..shaye sedih takut kamu marah sama shaye..ampunkan daku ieqa.....:(

Friday, July 8, 2011

Alhamdulillah..

Syukur alhamdulillah...hari ni aku tetap menjadi diri aku yang sebenar...aku diberikan nafas untuk hidup atas bumi...Subhanaallah..nikmati alam yang penuh dengan keindahan....bumi mu yang Hijau dengan awan yang Biru laut....alhmdulillah...aku berasa perubahan dalam hidup aku di Kuim..Ya Allah..kuatkan hatiku dengan dugaan yang telah Engkau berikan ..aku insan lemah Ya Allah...aku perlukan kekuatan untuk menempuhi segalanya di duniawi..aku terdetik mendengar ceramah dari lect Politeknik iaitu Safhiful Rabbi Muhammad Noor ...betapa sayu aku mendengar kisah hidup diri ny...begitu besar dugaan yang Engkau berikan..Alhamdulillah,sekarang dia dapat memiliki Ilmu dari Mu..Alhamdulillah..aku telah sembuh sepenuh nya dari demam panas & selesma...Terima Kasih & Syukran Jazillah tuk bdk rumsis aku yang ambil berat kesihatan aku...syg korang sgt2..Muuaaahh!!Hari ini mula kan hidup baru...fikir dengan lebih matang tentang masa depan aku...chaiyok...jadual stdy dh ade so stdy la...thank you my hubby...siapkan jadual stdy tuk syg...

Monday, July 4, 2011

Malam yang meletihkan

malam kawan2....
malam ni sgt meletihkan badan selepas penat bersilat petang td...best dapat tambah ilmu petang td...nk blajar lgi la besok petang...jum la turun bersilat...
mood kurang merangsangkan malam ni...akibat letih & sakit perut...
Petang td aku jmpa dengan ex student pakman...bukan main tajam lagi mata die...ai....tikam mata die baru tw..hahaha...
Kelas hari ni...agak kurang tenang....pelajar2 asyik menyembang ja...bising kelas csc..nasib cepat habis awai...
malam ni..nak tidur awai la...sakit otak...asyik bergaduh...nek angin gak aku ni....
duit poket dh kurang ar....kuari abah xbpa jalan lancar so...xperlu aku boros utk bulan ni....jimat duit la jwb ny...makanan pon dh kurang selera aku la...xkn nk mkn maggi kari sepanjang ari...
letih!!!!!nk stdy buku xdpt so....update la....bosan duk rumsis....

Saturday, July 2, 2011

Imam Muda mUsim 2


Imam muda musim k 2 mang best...dua musim berturut2 imam muda dripada utara menjadi juara imam muda...Syabas & Tahniah kepada semua imam muda yang akan menjejak kaki ke Madinah...may God bless u all..amin..encem la tu imam muda musim ni...alahai...nasib ada aku dh berpnya...hahahaha...gurau ja petang ni..xsalah kn...jangan ada yang terasa ek...:)..syg korang..best kan diorang dapat sambung belajar kt madinah..ikut gak la...melancong vietnam & menunaikan umrah bersama...kalo aku dapat pointer 3.80 ke atas abah aku cakap aku dapat menunaikan haji bersama wanita yang melahirkan aku...inshaallah..aku nak usaha lebih ag..<3 <3..sayang mak....

Friday, July 1, 2011

Geram!!!

setan: xperlu la nak ingat benda yang lepas...xperlu igt jasa org yang b benci...sakit nya hati...sedih ny...wua!!!!...geram....tgh ckp lelok tut2 cakap pasal org b benci..xsuka la...dh lama xnangis tw...geram....ngeeeee....

Wahida : tenang ek...sabaq nah..biar kan die...ang mesti kuad tw..xpyh teriak...bukan pa tu..jasa bdk tu agk plu kenang...xpa2...apa2 pon jasa ang terlalu byk bt si die..jgn tunjuk ego tu..g solat n tenang otak nah...

syg cinta my loving..tp npa die plu die jasa org die benci??sakit..!!!!

Malam Membosankan...UpdateJap...

Selamat malam...


adoi...malam ni mata pedih la...badan lesu...letih la...ade kelas en.aha petang td...
Bila masa nk bt asignment cik Farah ni....adoi..malas...malam ni nk layan sape ek...tggu sape jg mangsa..hahaha...niat jahat lak...xpe2...kawan2 je tw kn..diam udah...haha..
duit ptptn ni lambat lak masuk kn...duit aku tgh xde ni...bila ade duit makan mewah2...padan  muka...petang td dapat makan black paper rice..ayams...sedop...yum2...walaupun selama ni xdpt mkn gune duit sendiri sekrg semua dpt...best duk jauh kn..hahahabesok ronda KLia jum...amik angah kawan...dari sabah bah...tggu turn dpt nek kapal terbang ni...best...tggu awai bulan disember ni..abah nak wak family g k.k.....yahoo...best..
next week planning to malacca...tp ade halangan la...cuti dibekukan..ayo...susah la..outing pon xkasi...duk dlm kolej diam2 tw..padan muke...hahaha...ala..hai cian..jum rehat jum...lenguh tangan ni...good night...japg layan imam muda...tgok sape jd imam muda musim 2...!!!

Thursday, June 30, 2011

good evening

Assalamualaikum...
adoi....hanya Allah ja tahu..betapa sakitnya perut & kepala aku semalam....terasa nak termuntah & kepala pusing...Si die pulak demam hari ini..ktorang sama-sama kena hujan....padan muka...uwek....hahahaha....
abah aku xjadi datang petang ni sebab ada meeting kt Kuala Lumpur..sedih...:(...:(..ingat dapat g jejalan dgn abh...sedih...wua!!!!!!

Wednesday, June 29, 2011

Time wiTh my Fwenzz...Love u all so Mucchhh...!!!

assalamualaikum w.b.t

selamat petang kawan2 <3
Petang ni mood aku kurang elok la...adoi...bb ny kepala ak sakit..akibat kena hujan lebat waktu beli makan lunch tadi...dari pagi sampai petang aku xmakan apa2 skrg baru aku menjamah nasi...sekarang masih menunggu gcb ayam...yum2...adoi..lambat la gcb aku sampai kolej ni...lapaq la...
ingatkan kepala sakit boley tidoq.

Masalah sendiri xselesai nk selesai masalah org
asyik bergaduh dgn si die..patutkah aku marah si die??windu ny...bila dapat balik kampung ni...??jumpa si die la..walaupun aku geram perangai die malam td tp aku tetap syg die

Sok petang my dad & umi datang dari kedah...my dad bawa kuar jalan kowt...umi ada kursus kt pd..
Sampai di saja utk petang ni...sok ada ms aku update ag..bye2...syg korang

hujan di kuim

hari ini aku belum sentuh sebutir nasi...perut menyanyi lagu camelia....adoi..lapaw2....tolong!!!! mandi ujan sudah ...jum layan nasi sebentar

Tuesday, January 11, 2011

aku amat gemar dgn nasyid...aku jugk pernah bertanding dalam pertandingan nasyid di sekolah..aku dpt tempat ke-2.